Tauranga. Mana Ridge

Afternoon.jpgOutdoor Living.jpgSleeping.jpgGarage.jpgTV Wall alternate.jpgInterior East.jpgInterior West.jpgFront Predesign.jpgRear Predesign.jpg

Mana Ridge is an exclusive rural sub-division in the rolling hills above Welcome Bay. Amazing site with great northerly orientation and postcard views over the harbour to Mt Maunganui and the ocean beyond. We were honoured to be approached by these clients, a lovely young couple expecting their first child and looking to create a family home and lifestyle in Tauranga.

 

The topography is essentially a tight spur which pushes out to float above a valley. This informed the design from the outset. Stretching out to face the view meant a folded form was going to work best with the site. Simultaneously creating distinct outdoor spaces for all seasons. The house backs away from the southerly but provides for open westerly aspect ideal in summer months. Space planning used five modules: sleeping, living, garage, services, and guest. For later development stage 2.0 includes the guest wing and infinity swimming pool. Each module is carefully curated using level change and ceiling height/pitch variation to move from intimate and cosy to open and inviting. Zones are inextricably linked but clearly demarcated through bordering cabinetry and window placement.

 

From original design the home has followed early farmhouse architectural influences. The collection of buildings clustered around a central hub has been thrust into a modern interpretation. An independent utility in amoungst the various modules gives the appearance of a collection of huts. The organic composition of this arrangement is further reinforced by altering roofs between flat and pitched with variable pitch heights. Marrying the internal aesthetic, the external palette is simple and singular with Lawson Cypress board and batten cladding, knots and all, left to silver with time. Expressed detail around windows and relief in the facade provide shelter and privacy in all the right places. The living space employs pitched ceilings and heavily detailed linings and textures throughout to give a country home feel but across a muted palette of colours. Texture was created with V-groove panelling, rafted ceilings, oak flooring, white stone benches and antique hardware. Textural touches are offset against a rhythmic, structured and ultra clean composition letting the house flirt between rural farmhouse and contemporary architecture.

 

Thermally broken slab foundation; wired ready for photovoltaics, recycled rainwater system to water gardens, LED lighting throughout, above code insulation, Low-E glazing coupled with passive heating and ventilation principles give this house a performance edge.