Suspended over Sumner

Entry.jpgSumner.jpgLook up.jpgView.jpgFront.jpgCross braces.jpgDeck.jpgOffice.jpgLiving.jpgWash.jpgGarage.jpgFramed and Floating.JPGHunkered into the Hill.JPGView Holes.JPGViews Views.JPGLiving Perspective.jpgDrive Perspective.jpgEast Elevation.jpgWest Elevation.jpgThe Section.JPG

Suspended over Sumner and its geo-technically complex sloping site required a bespoke engineered steel sub-floor. Yet designed to look as if it’s literally floating on the hill. Designed to soak up the insane sea views yet tucked into the hill to shelter from the prevailing weather. New Zealand larch weatherboard is balanced with over-batten plywood giving a pared back simple form. Lightness and softness is achieved through the use of texture, tone and spatial volumes.

Through the use of drones and other technologies the Sumner home was designed from our Mt Maunganui studio. The whole structure utilises the latest construction methodology including XLam floor panels which is cross-laminated timber, commonly seen in Europe. The floor went down in three hours. Technology like this makes construction super quick and there is zero waste. Smart fit joinery, 140mm framing, maximum insulation in walls and ceiling, and a complete thermally-broken envelope (unique to New Zealand) make this home a poster child for performance housing.

Construction by BuildMark.