Pauanui Vice

Canal day one ptCanal close upHidden storageKitchenHarbour look throughRetreatroad day two pointHarbour side one ptOutdoor roomSpaShadowsLivingMasterCanal side nightCanal front.jpgHarbour front.jpgSide side.jpgBoatramp side.jpgDrone viewWaterways Sneak.jpg

 

Pauanui Vice sits on a wide elbow site at the extreme edge of the Pauanui waterways in the Coromandel. Clients wanted a refined executive residence that could function like a Bach. The low slung 1950s Modernist structure was born. The Neutra-inspired design provides privacy and creates a sense of elevation. The disguised subfloor doubles as a large water-tight plant room and storage space with added insulation. Full height glass ensures the ocean and mountains are felt from all spaces. Expansive yet intimate. Plenty of space for the wider family at Christmas yet with hideaway spaces like the Library and Retreat rooms. A drive through boat shed connects to a private boat ramp and pontoon.

 

An axis at the entry and an opposing axis running the length of the home forms the basis of the design. These axes define user movement and demarcate areas as well as separating sleeping and living spaces from garage and services. This axis divides off the master retreat along with service spaces and garage. The outdoor living provides great depth shadow to the residence. These hybrid transition spaces use walls of cedar cladding to add warmth and nod to the coastal environment. The square and methodical layout is harmonious with the square and refined exterior. All a gentle homage to simple modernist architecture.

 

Construction by 90 Degrees Construction.